Kaj je Noč knjige?

Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, Svetovni ali Mednarodni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine.  Začel se je na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji letos projekt doslej organiziramo drugič zaporedoma, tudi letos pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Koncept

Noč knjige je vseslovenski projekt, s ciljem zajeti celotno območje Slovenije in njena obmejna ozemlja, z branjem in knjigo povezati vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših v domovih za ostarele.

Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje. Prireditelji samostojno izbirajo vsebine ter jih samostojno izvajajo.

Kakšni dogodki so zaželeni?

Vsi dogodki povezani s knjigo, od samostojnih nastopov uveljavljenih in neuveljavljenih piscev in pesnikov vseh generacij, fotografske ali slikarske razstave, filmske projekcije v povezavi s knjigo, performansi, koncerti, družabne prireditve povezane s knjigo, skupna branja knjig (kot npr. Noč branja po šolah po Sloveniji), projekti v spletnih okoljih in na družbenih socialnih omrežjih, gostovanja tujih avtorjev, prostorske intervencije, instalacije. In še in še.

Kdo vse so vabljeni k ustvarjanju, kdo so prireditelji Noč knjige?

Knjigarji, knjižničarji in knjižnice, mentorji literarnih stroškov, šole, srednje šole, kulturne skupine, ljubiteljske kulturne organizacije (JSKD), pisatelji, kavarne, galeristi, literarni navdušenci, knjižni in bralski krožki in klubi, uveljavljeni in neuveljavljeni pesniki in pisatelji … skratka vsi, ki želijo prispevati.

Kdo so organizatorji projekta?

Med pobudniki smo se znašli široka družina posameznikov, društev, ki delujemo na področju knjige in branja:

 

Kdo so pokrovitelji projekta?

Pokrovitelji Noči knjige smo predvsem pobudniki projekta, ki vanj vlagamo svoj čas in energijo. Častni pokrovitelj je Slovenska nacionalna komisija za Unesco, ki je projektu namenila tudi prispevek za nujna sredstva organizacije v višini 1.500,00 EUR. Pokrovitelj projekta v letu 2015 je tudi Javna agencija za knjigo. K sodelovanju sta kot medijski pokrovitelji zaenkrat pristopila Radiotelevizija Slovenija in revija Bukla. Tudi letos so nam organizatorji Noći knjige na Hrvaškem brezplačno odstopili grafično podobo projekta skupaj z orodji za grafično urejanje, orodja za raziskavo tržišča ter svoje organizacijske izkušnje.

Kakšno podporo bodo imeli prireditelji?

  • objava na spletni strani nocknjige.si
  • objava v katalogu Noč knjige (rok za oddajo: 31. marec)
  • medijska podora na strani medijskih pokroviteljev
  • PR paket za lažjo promocijo projekta na lastnih kanalih
  • brezplačni programske knjižice ter plakati projekta
  • brezplačni plakat s predvidenim praznim prostorom v katerega prireditelji vpišejo kraj in čas dogodka, ki ga organizirajo
  • javne napovedi projekta (novinarska konferenca na Slovenskih dnevih knjige)
  • skupno navdušenje nad knjigo in branjem

Kako lahko sodelujejo založniki in knjigotržci?

Tako, da pripravijo za ta dan posebne ponudbe in akcije bralcem in kupcem.

Takšne ponudbe bodo predstavljene na spletni strani www.nocknjige.si (rubrika Akcije ter v katalogu Noč knjige.

Roki

Za najavo dogodkov, ki bodo vključeni v katalog je zadnji rok 31. marec

Za najavo dogodka na spletni strani je čas do 20. aprila.

Že napovedovani dogodki

Kontakt

Organizacijski odbor Noč knjige 2015

E: nocknjige@gmail.com

I: nocknjige.si | FB: Noč knjige | TW: @Nocknjige / hešteg: #nočknjige2015